Ostrzałka elektryczna do noży KAI AP-118

Dostępność: spodziewana dostawa
Cena: 475,00 zł 475.00
Cena netto: 386,18 zł
ilość SZT
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: KAI Japonia
Kod produktu: KAI-KA-AP-118

Opis

TOWAR W TRAKCIE DOSTAWY, OSIĄGALNY PO 01.12.2017 

Poręczna, wygodna i skuteczna, dodatkowo niewielkich rozmiarów i lekka. To podstawowe cechy opisujące kuchenną elektryczną ostrzałkę szczelinową AP-118 japońskiej firmy KAI.

Wkład ostrzący wyposażony w cztery ceramiczne kamienie umożliwiające precyzyjne naostrzenie noża.

Stabilna - ustawiana na czterech gumowych antypoślizgowych nóżkach, ma ergonomiczny kształt ułatwiający pewne trzymanie i uruchamianie lewą ręką, prawą ręka trzymamy ostrzony nóż.

Lekka- waży tylko 875 gram.

Kompaktowa- wymiary 138 (dł) x 111(szer) x 105 (wys)mm

Zasilanie 230 V, przewód elektryczny długości 1 metr, chowany od dołu w korpus ostrzałki .

Moc 60 Watt.

Wymienny wkład ostrzący – który można łatwo wysuwać z ostrzałki i przemyć po użyciu pod bierzącą wodą aby usunąć opiłki i osad z ceramicznych kamieni ostrzących. Do tego celu wkład posiada specjalny otwór.

Osłona nakładana na szczelinę ostrzącą pozwala zabezpieczyć ją przed zabrudzeniem, gdy ostrzałka nie jest używana.

Ważne!!!

 

Ostrzałka przeznaczona jest do ostrzenia wyłącznie noży z ostrzem dwustronnym (V) !

Ostrzałka przeznaczona jest wyłącznie do użytku domowego !

Ostrzałka przeznaczona jest wyłącznie do ostrzenia noży kuchennych!

Maksymalny czas pracy ciągłej ostrzałki to 2 minuty !

Wkład ostrzący należy myć po każdym użyciu ostrzałki, opiłki i osad zbierający się wewnątrz wkładu mogą spowodować uszkodzenie !

 

Do ostrzałki dostępny jest również (jako opcja ) wkład wygładzający.

=========================================================

Firma Kai, której mamy zaszczyt być przedstawicielem i dystrybutorem w Polsce to producent między innymi profesjonalnych nożyczek oraz wyjątkowych ekskluzywnych noży kuchennych używanych przez najbardziej wymagających szefów kuchni i pasjonatów gotowania.

Wśród produkowanych przez firmę Kai noży znajdują się japońskie wzory ostrzy: Santoku, Deba, Yanagiba, Nakiri (najczęściej jednostronnie ostrzone) oraz ostrza w kształtach europejskich ostrzone dwustronnie.

Noże firmy Kai są produkowane z najwyższej jakości stali (wśród nich stali damasceńskiej - serie SHUN) są wykuwane z wielu warstw nakładanych kolejno na siebie o różnej twardości i elastyczności dzięki czemu są niezwykle ostre i nie korodują. Ich charakterystyczną cechą są widoczne na nich warstwy przypominające linie papilarne i podobnie jak one są tak samo niepowtarzalne. Noże firmy KAI są niezwykle ostre i znakomicie wyważone, tworzone w oparciu o tradycję produkcji mieczy samurajskich. Są idealne do precyzyjnego cięcia nawet najcieńszych plastrów i tworzenia fantazyjnych dekoracji.

 

Kupując nóż warto poznać jego twardość, od niej zależy ostrość, szybkość tępienia i skuteczność ostrzenia (dlatego nie wszyscy o jej stopniu informują)

Twardość jest określana liczbą w skali HRC dla stali i im wyższa tym nóż twardszy i ma wyższe wcześniej wspomniane parametry.

Wzrost twardości o 1HRC to duża różnica !!!

Stal ostrzowa musi mieć minimum 50 HRC !!!

Uwaga - dobra stal nożowa nie jest całkiem odporna na korozje szczególnie w wysokich temperaturach i w wilgotnym otoczeniu.

 

 

 

 

Warunki użytkowania i konserwacji noży Kai

Kai-Noże najwyższej jakości wymagają szczególnej opieki i troski, dzięki czemu będą ostre przez długi czas.

Przed rozpoczęciem korzystania z noży po raz pierwszy należy wypłukać je gorącą wodą. Po każdym użyciu należy dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą, a następnie wytrzeć je miękką szmatką.
Dla własnego bezpieczeństwa należy zawsze wycierać nóż ręcznikiem lub szmatką z tyłu łopatki w kierunku krawędzi.

Nie używać agresywnych środków czyszczących !!!

Po kontakcie z kwasami zawartymi w niektórych produktach takich jak np. sok z cytryny należy niezwłocznie opłukać i wytrzeć nóż.

Nigdy nie myć noży Kai w zmywarce !!!.


Należy używać desek drewnianych, mat do krojenia Kai (ekskluzywne produkty dedykowane Kai również dostępne w naszej ofercie) lub ewentualnie desek z tworzywa o średniej twardości.

Nie wolno kroić nożami Kai na deskach szklanych lub z granitu itp. Mogą być łatwe do czyszczenia, ale zniszczą krawędź ostrza nawet z najtwardszych stali.

Należy przechowywać noże w bloku drewnianym, na listwie drewnianej (magnetycznej) lub nowość - w etui magnetycznym Kai - produkty dedykowane Kai również dostępne w naszej ofercie

Należy unikać kontaktu ostrza noży z metalowymi przedmiotami.

 

Etui magnetyczne dostępne w trzech rozmiarach

do noży o wymiarach ostrza maksymalnie:

160x27 mm

250x61 mm

250x35 mm

ponieważ etui jest elastyczne można je docinać (skracać nożyczkami) tak aby dopasować do konkretnej długości ostrza


 

 

 

Ostrzenie noży Kai

 

Do profesjonalnego ostrzenia noży Kai należy używać kamieni ostrzących (np osełek ceramicznych firmy Kai) na mokro lub klasycznych ostrzałek z prętami diamentowymi lub ceramicznymi. Ostrząc na ostrzałkach nie należy używać zbyt dużej siły ponieważ może to spowodować uszkodzenie (wyszczerbienie) noża.

Kamienia o grubej ziarnistości np 300 używać sporadycznie do intensywnego ostrzenia, natomiast kamienia o gradacji średniej (ok 1000) i drobnej (6000) do utrzymania ostrości i wygładzania.

 

Pełna gama ostrzałek Kai dostępna w naszej ofercie:



 

DM-0708


18,4x6,2x2,8 cm D/SZ/W
ZIARNO 300/1000


 



 

DM-0600


18,4x6,2x2,8 cm D/SZ/W

ZIARNO 1000/6000


 

 

WS-3000


18,5x6,4x2,0 cm D/SZ/W

ZIARNO 3000


 

 

 



 

WS-800


18,5x6,4x2,0 cm D/SZ/W

ZIARNO 800


 

lub alternatywna

 

ostrzałka elektryczna

AP-0118


13,8x11,1x10,5 cm D/SZ/W

 


 


Uwaga - nie używać ostrzałek szczelinowych i elektrycznych do noży Kai jednostronnie ostrzonych!!!

Noże te należy ostrzyć pod kątem 45 stopni na kamieniach ostrzących.

Noże dwustronne ostrzy się na kamieniach ostrzących pod kątem 15 stopni.

(w ofercie firmy Kai dostępny jest "trymer" utrzymujący odpowiedni kąt między ostrzem a kamieniem ostrzącym)

 

Nieodpowiednie ostrzenie powoduje deformacje ostrza i utratę unikalnych własności noża.


Asymetryczne ostrza: Upewnij się, że używasz kąta zalecanego przez producenta. Ostrz nóż Kai pod kątem 45 ° do osełki (tak aby uzyskać jak największą powierzchnię ostrzenia), naciskając w kierunku do przodu i odciążając podczas powracania. Czynność należy powtarzać proporcjonalnie na całej powierzchni ostrza. Po stronie przeciwnej należy powtórzyć proces w sposób opisany powyżej ale rzadziej - 1/10 wystarczy.







Symetryczne ostrza: powtórzyć proces jak powyżej, ale zmniejszyć kąt ok. 15 °.
Ważne jest, aby szlifować oba boki ostrza równomiernie aby uzyskać symetryczne ostrze noża.



 

 

 

 

pozostajemy do Państwa dyspozycji,

zespół Majmasz Sp.j.

 

 

 

 

SKLEP Majmasz - nakryciastolu

94-239 Łódź, ulica Łubinowa 54

czynny:

od poniedziałku do piątku w godzinach 8-17

sobota 8-14

ZAPRASZAMY

W przypadku jakichkolwiek pytań :

Tel. 42 6111083

Fax. 42 6111821

Tel. kom. 600018091

e-mail. majmasz@majmasz.com.pl

 

 

 

link do pobrania aktualnego najnowszego katalogu noży i akcesoriów kuchennych firmy Kai

 

link do pobrania aktualnego najnowszego katalogu nożyczek i akcesoriów firmy Kai

 

 

 

 

poniżej galeria dostępnych modeli - przykładowe noże pokazujące charakterystyczne cechy serii:

 

 

 

 

 

 

poniżej galeria dostępnych w nasze firmie nożyczek, noży krążkowych i mat do cięcia firmy Kai

 

 

N3000S SERIES

RS SERIES

 

 

 

 

Nożyczki serii 5000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N5000 SERIES

 

Nożyczki do kevlaru serii 7000

 

No.7240AS

 

Seria 7000

 

No.7000 SERIES

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl